Når er bruksendring søknadspliktig?
Bruksendring innebærer at et rom, lokale eller bygg skal brukes til noe annet enn det er godkjent for. Dette kan for eksempel være å endre et kontorlokale til en restaurant, eller en butikk til en kafé. Slike endringer utløser ofte krav om søknadsplikt, både fordi ny bruk kan påvirke naboer og omgivelser samt at annen bruk kan utløse andre tekniske krav. Ved bruksendring av et lokale skal alltid gjeldende regelverk være gjeldende og må som hovedregel oppfylles. Dersom et lokale har vært brukt til det samme siden1990 tallet vil bruksendring kreve bygningsmessige endringer. Det kan være enkle tilpasninger, som for eksempel flytting av brannskille og rømningsveier. Men det kan også innebære godkjenning fra Arbeidstilsynet, varsling av naboer, endring av bærekonstruksjon, ventilasjon og mye annet.
Dette kommer gjerne som en følge av endring av leietaker, og at ny leietaker ønsker lokalet tilpasset bedriftens behov.
Søknadsprosessen: Hva må du være klar over?
Når det skal søkes om bruksendring er det mange ting å hensynta. Mange får hjelp av interiørarkitekt til å tilpasse interiør og funksjonalitet. Dersom det gjøres søknadsplitkige endringer krever dette som hovedregel at søknaden sendes av en profesjonell søker. Ansvarlig søker tilpasser søknaden, og sørger for å bistå til innhenting av nødvendige fag i prosessen.
Wood Arkitektur+Design kan bistå i alle faser, fra interiørdesign til søknadsprosessen. Der en designprosess krever dialog og samhandling med leietager, krever søknadsprosessen dialog med myndighetene. Noen av de viktige trinnene inkluderer:
- Kartlegging av krav og reguleringer: Ved oppstart av prosessen kartlegges hva lokalet er godkjent til, hvilke reguleringer som gjelder, og hva som må søkes om. Dette kan for eksempel være endring av brannskille, bruksendringer, godkjennelse av arbeidslokaler fra Arbeidstilsynet eller endring av bærende konstruksjoner.
- Utarbeidelse av søknadsdokumentasjon: Til en søknad må det blant annet utarbeides tegninger av ny situasjon og redegjørelse for ombyggingen. Alle andre fag som er relevante for byggesaken hentes inn og inkluderes i søknaden. Det kan være rørlegger som skal bygge nye bad, snekker som skal være ansvarlig for byggingen eller elektroingeniør som skal installere brannvarslingsanlegg.
- Dialog med kommunen: Søknadsprosessen innebærer dialog med kommunen, og det er viktig å sikre at alle krav er oppfylt før byggestart. Vi sørger for best mulig kommunikasjon med myndighetene, og sørger for at nødvendige tillatelser for prosjektet gis.
Hvorfor velge Wood Arkitektur+Design for ditt prosjekt?
Vi har bred erfaring med alle faser i byggeprosesser, og kan være med helt fra start med utarbeidelse av designkonsept og planløsning. Dersom tiltaket krever søknad og tillatelse bistår vi med det, slik at lokalet ved innflytting har ferdigattest. Vi kan bistå i hele prosessen, fra idé til ferdigattest, slik at du kan fokusere på driften av din virksomhet.
Enten du skal omgjøre et kontorlokale til en restaurant, utvide cafeen med uteservering, eller tilpasse lokalet for nye leietakere, er vi din partner gjennom hele reisen.
Til en søknad dekker vi ansvarsområdene «ansvarlig søker» og «arkitekturprosjektering». For andre ansvarsområder hentes de nødvendige fagene inn.
Kontakt oss i dag for å diskutere ditt prosjekt og se hvordan vi kan hjelpe deg med en smidig og vellykket bruksendring.